Polidaktili el ve ayaklarda fazla parmak olması olarak tanımlanır.
Polidaktilinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik temellerinin olduğu yönünde kanıtlar olmasına rağmen halen tam olarak anlaşılmış değildir.
Polidaktili için pek çok sınıflama yöntemi geliştirilmiştir. Buna göre polidaktili preaksiyel, santral ve postaksiyel olarak gruplara ayrılır. Preaksiyel polidaktili, birinci parmak rayında yerleşim gösterir. Postaksiyel polidaktili, beşinci parmak rayında yerleşir. Santral polidaktili, ikinci, üçüncü, dördüncü parmak raylarında yerleşim gösterir. Başparmak rayında yerleşmiş olanlar en sık raslanan polidaktili çeşidini oluşturur diğer konjenital hastalıklarla beraberlik gösterebilir.
Tüm el fonksiyonlarının %50-60’ını sağlayan başparmak patolojileri dikkatle değerlendirilip tedavi edilmelidir. Uygun olmayan tedaviler kalan başparmağın hareketinde bozukluklara neden olabilir. Tedavi öncesinde kemik ve kıkırdak bağlantıları tam olarak tespit edilmeli ve uygun bir planla eksizyon yani çıkarma yapılmalıdır.
Fazla parmak zamanla diğer parmakların yapısını da bozabilir. Bazen basitçe tedavi edilebilir. Bazen komplike kemik rekonstrüksiyonlarının planlanması gerekir.
Yasal Uyarı:
Sitemizde yer alan yazılar Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi konusunda bilgi ve fikir edinmek adına yazılmıştır. Bu yazılar doktor teşhisinin yerini tutamaz. Lütfen bu yazılara dayanarak kendinize teşhis koymayın. Doğru tanı ve tedavi için doktorunuza danışın. Sitemizdeki tüm yazı, yorum ve resimler bilgilendirme amacı taşımaktadır, reklam yerine geçmemektedir.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.