Kadın dış genital organlarının her bölümünün doğuştan veya sonradan gelişen problemlerini düzeltmeye yönelik estetik girişimlerdir. Genital problemler kadınların hayatında ciddi özgüven sorunları ve cinsel problemlere neden olabilir.
Genel olarak tüm operasyonlar kolaylık olsun diye vajinoplasti olarak adlandırılır ancak aslınde genital estetik kadın genital organlarının farklı parçalarını, farklı şekillerde onarımını içerir. Kadın genital organlar mons pubis denilen göbek altındaki kemikli kısım üzerinde kalan kısım, labia majör (dış dudaklar), labia minör (iç dudaklar), klitoris (labia minörlerin üstteki birleşim yeri) ve vajinadan (rahimle bağlantı sağlayan tüp yapısı) oluşur. Perine denen alan (vajina ile makat arasındaki bölge) da genital bölgeye dahil edilir çünkü doğum sırasında bebeğin rahatça çıkması için yapılan epifizyotomi kesisi bu bölgede kalır ve düzeltilmesi gerekebilir. Bu bölge aslında hymen adı verilen kızlık zarı tarafından dış genital ve iç genital bölge olarak ayrılabilir. Yukarıda saydığımız yapılar dış genital organlar olarak tanımlanır ve genital estetik uygulamalarının konusunu oluşturur. İç genital organların sorunları ise (serviks ve uterus) jinekolojik tedavilerin konusunu oluşturmaktadır. Vajina her iki bölümde de yer alır. Problemleri bazen estetik bazen tedavi şeklinde düzeltilir.
Bu karışık tanımlamalardan sonra anatomik yapıları anahtar kabul ederek yapılan genetik estetik uygulamalarını açıklamaya çalışalım.
•Labioplasti: Hem labia majör hem de labia minörün problemleri bu katagoriye girer. Mabia majör için genellikle sıkılaştırma ve dolgunlaştırma istenir. Bu istekler operasyonla sağlanabileceği gibi yağ enjeksiyonu da uygulanabilir. Labia minörün asıl problemi ise hipertrofisidir yani büyümesi. Labia minörün büyümesi ve sarkması, cinsel ilişki problemlerinin yanı sıra giysilerle bile rahatsızlık ve ağrı şikayetine neden olur. Operasyon lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Yaklaşık 1-1.5 saat sürer. Sonrasında takibinde eriyen dikişlerin pansumanı ve bakımı konusunda hassas olmak gerekir. 4-6 hafta boyunca cinsel ilişki önerilmez.
•Vajinoplasti: Zamanla doğumların etkisi ile vajinal kaslarda gevşeme oluşur. Bu durumu düzeltmeye yönelik işlemler vajinoplasti olarak adlandırılır. Vajinoplasti cerrahi olarak uygulanabileceği gibi karbondioksit lazerler kullanılarak da yapılabilir.
•Perinoplasti: Vajinal giriş ile makat arasındaki alandır. Bazen doğumlar esnasında çocuğun çıkışını kolaylaştırmak için epifizyotomi denen kesiler kullanılır. Bu kesiler genellikle güzelce iyileşir ancak bazen kabarıklıklar ve problemler oluşabilir. Bazen de cinsel ilişki sırasında ağrılara neden olabilir. Cerrahi olarak düzeltilebilen problemlerdir. Lokal veya genel anestezi altında uygulanabilir.
•Hudoplasti: Bu işlem klitorisin üzerindeki cilt katlantılarını düzeltmek için yapılan girişimlerdir. Genellikle labia majör için yapılan estetik işlemlere eklenir.
•Pubis estetiği: Mons pubis bölgesi karın altı ile genital organlar arasında kalan kısımdır ve venüz bölgesi olarak da adlandırılır. Kilo alma ve verme durumları mons pubisi de etkiler. Mons bölgesinde hafif bir tepe istenen bir durumdur. Bu duruma ulaşmak için yağ enjeksiyonları yapılabilir. Eğer yağlanma artışı varsa bu duruma yönelik yağ alma veya eksizyon prosedürleri de düşünülebilir.
•Kliteroplasti: Klitorisin büyük olması durumunda küçültme için yapılan prosedürlerdir. Fazla doku cerrahi olarak kesilerek uzaklaştırılır ve eriyen dikişlerle dikilir.
•Genital Bölge Beyazlaştırma: Melanositleri hedefleyen Erbiyum Yag lazer kullanılarak koyulaşmış olan genital bölgeyi beyazlatmaya yarayan işlemlerdir. Östrojen hormonu genital bölgede kararmalara neden olduğu için genellikle hamileliklerden sonra sıkça gürülür. Eğer kişiyi rahatsız ediyorsa lazerle tedavisi mümkündür.
Hymenoplasti de bazen genital estetik işlemler içerisinde sayılır ancak önerdiğimiz uygulamalardan biri değildir.
Yasal Uyarı:
Sitemizde yer alan yazılar Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi konusunda bilgi ve fikir edinmek adına yazılmıştır. Bu yazılar doktor teşhisinin yerini tutamaz. Lütfen bu yazılara dayanarak kendinize teşhis koymayın. Doğru tanı ve tedavi için doktorunuza danışın. Sitemizdeki tüm yazı, yorum ve resimler bilgilendirme amacı taşımaktadır, reklam yerine geçmemektedir.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.