Deride yerleşim gösteren tüm lezyonlar genel olarak deri tümörleri olarak adlandırılırlar. Aslında derinin tüm hücrelerinden anormal büyümeler olabilir. Her büyüme tıp literatüründe tümör olarak adlandırılır. Tümör deyimi kötü huylu demek değildir. Biz kütü huylu tümörler için “malign” veya “karsinom” deyimini kullanmaktayız. Sınıflandırmaları da çok çeşitlidir. Ancak kaynaklandıkları hücrelere göre kabaca bir sınıflama yapabiliriz.
1.Melanositlerden Kaynaklanan :
•Melanositik Nevüsler (iyi huylu büyümelerdir)
•Malign Melanom (derinin malign tümörlerindendir)
2.Epitelyal Tümörler:
•Benign Epitelyal Tümörler:
•Malign Epitelyal Tümörler:
3.Migratuar Hücrelerden Kaynaklanan: Derinin temel yapısında yer almayan ancak deriye göç eden ve yerleşen hücrelerdir.
•Mastositoz
•Langerhans Hücreli Histiositoz
•Deri Lenfomaları
4.Dermal Tümörler:
•Dermatofibrom
•Dermatofibrosarkoma Protuberans
•Dermal Vasküler Tümörler
Bu liste aslında sık görülenlerin yer aldığı özet bir liste kabul edilebilir. Kafa karışıklığına neden olabilse de önemli olan vücuttaki her hücrenin anormal büyüme potansiyeli olduğu gibi deri hücreleri de anormal büyüyebilir. Derinin problemlerinin aslında olumlu özelliği gözümüzün önünde olmasıdır. İç organlarımızdaki herhangi bir sorun probleme neden oluncaya kadar fark edilmez. Ancak deri problemlerini takip etmek nispeten kolaydır. Şüphelendiğimizde biyopsi alıp patolojiye yollayarak hızlıca sorunu çözebiliriz.
Deri tümörlerinin belki de en önemli problemi toplumumuzda yerleşmiş olan sağlık mitleri olabilir. “Benleri aldırınca kanser olursun” sözünü çevresinde duyan insanlar tanı ve tedavide gecikmelere neden olmaktadır. Nedendir bilmem toplumumuzda bir konunun profesyonel yorumundansa, konu hakkında hiçbir fikri olmayan kişilerin yaptığı yorum daha geçerli oluyor. Böylece biz, batıyı bilmem ama doğuda inanılmaz boyutlara ulaşmış malign tümörleri tedavi etmeye çabalıyoruz. Yaşlı insanları korkutarak yüzünde, vücudunda kocaman tümör yaraları ile yaşamak zorunda bırakan ailelerden olmayın lütfen. Her tümör erken evrede çıkarılırsa en kolay tedaviyi o zaman almış olur. Deri kanserleri de özellikle en sık görülen tipi olan Bazal Hücreli Karsinom için cerrahi çıkarımla tam tedaviyi almış olur. Diğer türleri için ise erken evrede cerrahi tedavi kesin tedavidir. Sonrasında diğer tümörler gibi metastaz problemleriyle başa çıkmak zorunda kalırız. Bilindiği gibi metastaz problemi en zor problemdir.
Yasal Uyarı:
Sitemizde yer alan yazılar Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi konusunda bilgi ve fikir edinmek adına yazılmıştır. Bu yazılar doktor teşhisinin yerini tutamaz. Lütfen bu yazılara dayanarak kendinize teşhis koymayın. Doğru tanı ve tedavi için doktorunuza danışın. Sitemizdeki tüm yazı, yorum ve resimler bilgilendirme amacı taşımaktadır, reklam yerine geçmemektedir.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.