Zamanla, yerçekiminin etkisi ile yüzümüzün yumuşak dokuları sarkar. Bu sarkmaya cildimizin dermis katmanındaki kollajen ve elastin fibrillerinin azalması da katkıda bulunur. Bu sarkmayı durdurmak ve zamanın etkilerini nötralize etmek için pek çok prosedür bulunmaktadır.
En kalıcı ve etkili tedavi yüz germe işlemleridir. İhtiyaca göre kulak önünden ve arkasından yapılan kesilerle girilerek sarkan ciltaltı fasyası ve yüz yapıları toplanır. Ancak yüz germe bir ameliyattır, genel anestezi ve postoperatif bakım süreçlerinden geçmeden daha basit bir çözüm isteyen insanları tatmin etmez. Bu durumlarda devreye askı uygulamaları girer.
Öncelikle hastalar “likid askı” da denen elmacık kemik üzerine hyaluronik asit dolgu işlemine aday olup olmadıkları yönünden değerlendirilir. Özellikle hafif seviyeli sarkmaları olan genç-orta yaşlı kişiler için tatmin edici sonuçlar alınır.
Son yıllarda bir marka ile özdeşleşen Fransız askı olarak da popüler hale gelen temelinde eriyebilen sütür materyallerinden oluşan askı türleri ile sarkan yumuşak dokular kas fasyasına veya kemik fasyasına askılanır. Sütür malzemesine göre isimlendirilir. PDO (polidiaksanon) ipler 1-1,5 yılda, PLA/PCL (polilaktik asit/polikarbolakton) ipler yaklaşık 2-4 yılda erirler. Bir de polyester üzerine silikon kaplama sütür malzemeleri vardır, 5-7 yıl kadar kalıcılıkları vardır, ancak kalıcılık uzadıkça dokuda sorun oluşturma potansiyelleri arttığı için tercih edilecekleri durumlar sınırlıdır.
Uygulama tekniği olarak da kişinin ihtiyacına ve isteğine göre farklı teknikler seçilir. Örneğin kulak önünden veya şakak bölgesinden açılan küçük deliklerden iğne cilt altında ilerletilir ve problemli bölgede sonlandırılır ve germe sağlanır. Son yıllarda ipler çapa şeklinde çıkıntıları olacak şekilde üretilmekte böylece dokuda istenilen gerginlik sağlandıktan sonra düğüme ihtiyaç duyulmamaktadır.
Her ne kadar teknik kolay gibi görünse de yüzün kas anatomisine hakim olunmadan çekme vektörlerini doğru şekilde hesaplamak mümkün olmaz. Yine damar ve sinir anatomisinin bilinmesi olası komplikasyon riskini minimuma indirir.
Örümcek ağı askı yönteminde ise tırtıklı ipler cilt altında oluşturulan tüneller içerisine zikzak veya çapraz şekilde yerleştirilirler. Etkisi 3. Haftada oturmaya başlar, zamanla cilt altında oluşan kollajen formasyonu ile daha iyi hale gelir. Fransız askıya kıyasla daha uzun kalıcılığa sahiptir. Ancak daha az sarklamaları olan kişilerde tercih edilirler. Örümcek ağı askısı ve Fransız askısı düşünülenin aksine birbirinin alternatifi değildir.
Askı işlemleri lokal anestezi altında gerçekleştirilirler. Yaklaşık 30-45 dakika sürer. İşlemden hemen sonra normal hayata dönebilirsiniz ancak yüzü ovalamak, aşırı yüz hareketlerinden kaçınmak gereklidir. İlk birkaç gün şişlik, kızarıklık, morluk olması beklenen durumlardır ve buz kompresi kullanılabilir.
Askı yöntemlerinin yüz germe operasyonuna olan üstünlükleri arasında hızlı uygulanması, hızlı iyileşme süreci, minimal yara izi ve şişlik-morluklar sayılabilir. Dezavantajı ise geçici prosedürler olmasıdır.
Yasal Uyarı:
Sitemizde yer alan yazılar Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi konusunda bilgi ve fikir edinmek adına yazılmıştır. Bu yazılar doktor teşhisinin yerini tutamaz. Lütfen bu yazılara dayanarak kendinize teşhis koymayın. Doğru tanı ve tedavi için doktorunuza danışın. Sitemizdeki tüm yazı, yorum ve resimler bilgilendirme amacı taşımaktadır, reklam yerine geçmemektedir.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.