Vücudun belli bölgelerinde fazlalık oluşturan yağ birikimlerinin özel bir vakumlu kanül yardımı ile vücuttan uzaklaştırılması işlemidir. Bir ameliyattır, genel anestezi altında uygulanır. Bir zayıflatma işlemi değildir. Vücut şeklini düzeltme işlemidir.
Kilo verme için diyet ve egzersiz şarttır. Ancak düzenli egzersiz ve yeme kontrolüne rağmen bazı bölgelerdeki yağlanmalar inatçıdır ve geçmez. Liposuction bu inatçı yağlanmaları tedavi etmek için kullanılır. Özellikle karın, uyluk ve kalça yağlanmaları liposuction ile tedavi edilir.
Genellikle genel anestezi tercih edilir. Sadece tek alanda çalışılacaksa lokal anestezi de uygulanabilir. Liposuction yapılacak bölge özel bir sıvı ile (tumescent) şişirilir. Sonra bu bölge yakınına 1.5 cm’lik kesiler yapılır. Kanül adı verilen 2-6 mm çaplı borular bu kesilerden yerleştirilerek vakum cihazına bağlanır. Yağ dokuları rendeleme mantığı ile kesilerek vakumla çekilir. Bölgede istenilen düzgün yüzey sağlanıncaya kadar işleme devam edilir. Tamamen kol kuvveti ve el becerisine dayanan bu yönteme klasik (konvansiyonel) liposuction tekniği denir. Günümüzde işleme hız ve kolaylık kazandırmak için kanüle bir cihazla titreşim verildiği ve yağların koparılma işine destek sağlandığı güç destekli (power assisted) liposuction cihazları yaygın kullanılmaktadır. Son yıllarda ultrason (vaser liposuction) ve lazer (laser liposuction) enerjileri de aynı amaçla uygulanmakta ve yağ dokuları bu enerjilerle kolayca parçalanıp vakumla çekilmektedir. Bu yöntemlerin klasik liposuction’a göre daha az ağrı, kanama ve doku hasarı riski bulunmaktadır.
Liposuction ile alınacak yağ sınırsız değildir. BMI’ne göre hesaplama yapılsa da pek çok kaynak üst sınırı 5 litre olarak vermektedir. Seçilmiş bazı vakalarda daha yükseğe çıkılabilir ancak sıvı- elektrolit kaybı için önlemler alınmalıdır ve riskin arttığı da unutulmamalıdır.
Lokal anestezi uygulansa bile muhakkak ameliyathane koşullarında, hastanede ve anestezi uzmanı gözetiminde yapılması gereken bir ameliyattır. Sıvı- elektrolit dengesi sağlanmalıdır. Bazen kan desteği gerekebilir. Emboliden korunmak için gereken önlemler alınmalıdır.
Liposuction ugulanabilecek bölgeler çene altı (gıdı bölgesi), kol üst-iç yanı, karın, bel, kalça, uyluk diş ve iç yanı, diz çevresi, baldır ve ayak bileği çevresi olarak sayılabilir. Karın germe ve meme küçültme işlemlerine de eklenebilir. Önemli olan yağ alınacak bölgenin üzerindeki cilt kalitesidir. Cilt kalitesi kötü ve sarkık ise liposuction önerilmez. Alttaki yağ dokusu alındığı zaman cilt sarkıklığı düzelmez aksine daha kötü olur.
Operasyondan sonra bazen kanül giriş deliklerine dren yerleştirilir. Bu drenler 24 saat sonra alınır. Giriş delikleri eriyen iplerle dikildiği için genellikle dikiş alınması gerekmez. Yaklaşık 3 ay süre ile korse giyilmesi önerilir. Eğer birkaç bölgeden fazla miktarda yağ alınması gerektiği düşünülürse 3-6 ay arayla bir kaç seans şeklinde uygulanması çok daha güvenli olacaktır.
Yasal Uyarı:
Sitemizde yer alan yazılar Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi konusunda bilgi ve fikir edinmek adına yazılmıştır. Bu yazılar doktor teşhisinin yerini tutamaz. Lütfen bu yazılara dayanarak kendinize teşhis koymayın. Doğru tanı ve tedavi için doktorunuza danışın. Sitemizdeki tüm yazı, yorum ve resimler bilgilendirme amacı taşımaktadır, reklam yerine geçmemektedir.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.